Parkeerautomaten tijdelijk buiten gebruik

01 apr. 2020

Lelystad schakelt de parkeerautomaten tijdelijk uit. Het college heeft besloten de betaalautomaten bij de gemeentelijke parkeerterreinen en parkeergarages buiten gebruik te stellen. De maatregel wordt genomen om de kans op besmetting van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. 

Deze maatregel is nu verlengd tot 1 juli 2020.

 

Concreet betekent de maatregel dat mensen nu geen muntgeld of bankpas nodig hebben om gebruik te maken van de parkeergelegenheden in het Stadshart en het Lelycentre. Kentekens en pincodes hoeven niet te worden ingetoetst. Hoewel de bestaande hygiënemaatregelen (o.a. regelmatig reinigen van de automaten) en de aanwezigheid van contactloze betaalmiddelen bij de parkeerlocaties het besmettingsrisico van parkeerders al tot een minimum beperkten, sluit de gemeente met de nieuwe maatregel helemaal uit dat het coronavirus middels betaalhandelingen bij parkeerautomaten van de ene op de andere mens kan worden overgebracht.

Veiligheid en kentekenregistratie

Uit oogpunt van veiligheid blijven de slagbomen in parkeergarages functioneren. Automobilisten die van een parkeergarage of parkeerterrein gebruikmaken rijden op de normale manier binnen door een kaartje te pakken. Bij mensen die een abonnement hebben gebeurt dat door kentekenherkenning. Bij het verlaten van de garage hoeft niet afgerekend te worden. De slagboom gaat automatisch omhoog. Kentekenregistratie voorkomt dat parkeergarages oneigenlijk gebruikt worden. Ook blijven de handhavers van de gemeente Lelystad daarop toezien. Parkeergarages sluiten zoals gebruikelijk ’s avonds om 22.00 uur. Wel kan er 24 uur per dag worden uitgereden.