Meest gestelde vragen over kentekenparkeren

Hoe werkt kentekenparkeren? 

Kentekenparkeren afbeelding

1. U parkeert uw auto
2. U meldt uw parkeeractie aan via de parkeerautomaat en toetst uw kenteken in.
3. U geeft van tevoren aan hoe lang u wilt parkeren. 
4. U betaalt contactloos met uw pas
5. U hoeft niet terug naar de auto om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen. Dit mag wel. 

Hoe wordt bij kentekenparkeren gecontroleerd of ik betaald heb voor parkeren?
Parkeercontroleurs controleren of u heeft betaald voor parkeren door het scannen van het kenteken. Uw kenteken wordt opgenomen in een database, nadat u deze ingevoerd heeft bij de parkeerautomaat, een parkeeractie heeft gestart met belparkeren of gebruik heeft gemaakt van een digitaal bezoekerskaart. Handhaving kan zo controleren of betaald heeft voor het parkeren.

Let op! Bij controle krijgt de handhaver alleen een teken of voor het opgevraagde kenteken betaald is. Er is geen koppeling met uw persoonsgegevens. Zo zorgen we ervoor dat u niet ten onrechte een bekeuring krijgt en uw privacy is gewaarborgd.

Wat als iemand mijn kenteken invult, moet ik dan betalen?
De persoon die bij de parkeerautomaat het kenteken invoert, moet ook betalen. Het kenteken is niet gekoppeld aan betaalgegevens. Het is dus niet de eigenaar van de auto, maar de parkeerder die betaalt.

Is er een prijsverschil tussen belparkeren en betalen bij de parkeerautomaat?
De parkeertarieven zijn gelijk. Bij de parkeerautomaat schat u vooraf in hoe lang u wilt parkeren.
Met belparkeren betaalt u per minuut en achteraf en loopt u geen risico meer op een bon/naheffing. Daarnaast betaalt u met belparkeren nog abonnements- of transactiekosten. Dit tarief is afhankelijk van de aanbieder van de belparkeerdienst. 

Wat moet ik doen als de parkeerautomaat stuk is?
Als de parkeerautomaat niet werkt, dan belt u het storingsnummer 033-4611803 en loopt u naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat om alsnog te betalen.

Wat is het voordeel van kentekenparkeren voor parkeerders?
Voordelen als u betaalt bij de parkeerautomaat:

1. Gemakkelijk betalen: betalen bij de parkeerautomaat is mogelijk met uw betaalpas of creditcard.
2. Meteen doorlopen: terug naar de auto met parkeerkaartje is niet nodig, dit mag wel.
3. Geen gedoe met parkeerkaartjes achter de ruit: stadswachten controleren het kenteken om te zien of er is betaald.

Voordelen als u betaalt via belparkeren:
1. U hoeft niet langs de parkeerautomaat te gaan; u kunt dus direct naar uw bestemming lopen.
2. U betaalt achteraf en per minuut. 

Wat moet ik doen als ik mijn kenteken ben vergeten?
Als u betaalt bij de parkeerautomaat kunt u zonder het invoeren van het kenteken niet betalen voor parkeren op straat.

Wat doet de gemeente met mijn kenteken? Is mijn privacy gewaarborgd bij parkeren op kenteken? Is dit allemaal volgens de wet?
Ja, uw privacy is gewaarborgd. Gemeente Lelystad houdt zich vanzelfsprekend aan de wettelijke regels. De kentekengegevens worden alleen gebruikt voor de controle op betaald parkeren en (anoniem) voor statistische informatie, zoals het meten van de parkeerdruk. Uw privacy is gewaarborgd. De gegevens worden niet doorgegeven aan derden. De gegevens worden volgens richtlijnen van de Belastingdienst zeven jaar bewaard.

Het werkt als volgt:
Kentekens die zijn ingevoerd bij de parkeerautomaat worden opgeslagen in een database. Dat gebeurt ook met kentekens die bewoners aanmelden in het kader van de bezoekersregeling en de kentekens die gekoppeld zijn aan een parkeervergunning. De handhaver kan zo controleren of er betaald is voor het parkeren. Hij krijgt alleen een signaal of voor het opgevraagde kenteken betaald is en geen informatie over de eigenaar van de auto. Zo zorgen we ervoor dat u niet ten onrechte een bekeuring krijgt. De gegevens uit de database worden ook gebruikt op het moment dat iemand bezwaar maakt tegen een parkeerbon/naheffing.

De gegevens van belparkeren worden opgeslagen bij de bedrijven die deze dienstverlening aanbieden en waarmee de gemeente Lelystad een contract heeft. Indien nodig, vraagt de gemeente de gegevens op als iemand bezwaar maakt tegen een parkeerbon. Ook hier geldt de wettelijke bewaarplicht van zeven jaar voor belastingcontroles en de geheimhoudingsplicht.

Waarom is kentekenparkeren ingevoerd?
Kentekenparkeren is efficiënt, zowel voor parkeerder als voor gemeente. De gemeente heeft gekozen voor kentekenparkeren om efficiënter te werken en zo kosten te besparen. Voordeel voor de parkeerder is dat deze niet meer terug naar de auto hoeft te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen.